میلگرد بستر از روش های مقاوم سازی ساختمان در مقابل بلایای طبیعی نظیر زلزله و از پرکاربرد ترین روش ها و متریال ها نزد مجری ذیصلاح یا مهندس ناظر ساختمان است. در این مقاله شرکت فنی و مهندسی ژوپین قصد دارد به شرح اطلاعات و مزایای میلگرد بستر بپردازد.

میلگرد بستر علاوه بر مقاوم سازی ساختمان؛ هزینه های جانبی برای ساخت و بازسازی پروژه های ساختمانی را نیز کاهش می دهد. اما میلگرد بستر چه کارایی دارد و در کدام قسمت از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد؟ جهت پاسخ این پرسش ها و کسب اطلاعات بیشتر، در ادامه همراه ما باشید.

مقاله مرتبط : ممیزی انرژی ساختمان یعنی چه؟

پیشینه تولید میلگرد بستر

میلگرد بستر اولین بار در سال 1813 میلادی در ایالات متحده طراحی و تولید شد. پس از آشکار شدن کارایی این متریال، محبوبیت خاصی پیدا کرد. بطوریکه که در بازار های فولاد اروپا، کانادا و دیگر کشور ها؛ استقبال ویژه ای از این متریال ساختمان سازی کردند.

اما بهره برداری از این محصول کاربردی در ساختمان سازی ایران، به سال 1392 بر می گردد که در آیین نامه های سازمان نظام مهندسی و ساختمان سازی استفاده از Bed rebar به صورت رسمی تدوین شد. طبق قوانین سازمان نظام مهندسی، مهندسان پروژه های ساختمانی از این محصول مقاومتی در اجرای تیغه چینی و دیوار ها استفاده می کنند.

جزئیات میلگرد مقاومتی دیوار

میلگرد بستر از نوعی سیم فولاد به ضخامت 4 میلیمتر تولید می شود. در این نوع متریال آج هایی طراحی شده تا در برخورد با ملات و سیمان، به خوبی منطبق شود. زیرا اگر فولاد در جای مرطوب قرار بگیرد، به مرور زمان دچار اسطکاک و ساییدگی می شود.

برای جلوگیری از فرسایش میلگرد بستر، یک پوشش از جنس فلز روی بر روی میلگرد قرار می گیرد تا عمر آن افزایش پیدا کند و از زنگ زدگی و خوردگی متریال ذکر شده جلوگیری کند. این پوشش عالی یک محصول بسیار مقاوم و با کیفیت به وجود می آورد.

بیشتر بخوانید : پل حرارتی چیست؟

میلگرد بستر چه ویژگی هایی دارد؟

اصلی ترین ویژگی میلگرد بستر مفتولی بودن متریال است. آج های موجود در متریال ضد زنگ و خوردگی بوده  و عمری طولانی دارند و سبب تماس با ملات و سیمان می شود. ضخامت این متریال باعث استحکام بیشتر دیوار های ساختمانی می شود. ویژگی دیگرBed rebar  ضد زلزله بودن و مسلّح کردن دیوارها و اتصالات بر روی سازه ساختمانی است.

از شاخصه های متریال میلگرد بستر : یکپارچه کردن دیوار های ساختمانی با دوخت بلوک ها، مقاومت کششی بالا و ... است. میلگرد بستر نوع ارتقاء یافته مفتول های کنگره ای شکل بهسنه شده هستند. زیرا خرپایی بودن، نحوه اتصال ها و کنگره ای بودن این متریال باعث مقاومت بالا در برابر نیرو های وارده (زلزله) به تیغه یا دیوار می شود.

آگاه شوید : وال پست چیست و چه کارایی دارد؟

میلگرد بستر چه کاربردی دارد؟

تیغه چینی با آجر یا سفال بدونBed rebar ، هیچ مقاومتی در برابر زلزله و طوفان ندارد. اما طبق نظر مهندس ناظر ساختمان دیوار های سفالی و آجری با میلگرد بستر به روش جوشکاری مقاومتی مستحکم شوند. طبق استاندارد های تعریف شده بین المللی از سوی ASTM ایالات متحده؛ باید میلگرد بستر قطری 4 میلیمتری همراه آج، پوشش گالوانیزه و عرض 11 تا 5 سانتی متری داشته باشد.

در ساخت و بازسازی پروژه های ساختمانی، دیوار های آجری و سفالی، دیوار های غیر باربر، دیوار های باربر و ... می توانند بستر مناسبی برای قرار گیری میلگرد باشند. زیرا سازه های سفالی و آجری دارای معایبی هستند که که بر مقاومت ساختمان اثر می گذارد. برای رفع این معایب باید میلگرد های بستر در داخل تیغه ها و دیوار ها قرار بگیرند.

حتما بخوانید : 10 نکته مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی

چه مقدار میلگرد برای هر ساختمان لازم است؟

طبق آیین نامه ملی مقررات ساختمان سازی؛ 2 روش برای محاسبه میلگرد بستر با توجه به متراژ بنای مورد نیاز ساختمان ارائه شده است.

روش اول : با بررسی نمودن تیغه ها و دیوار ها توسط مهندس ناظر؛ میزان تقریبی به دست می آید.

روش دوم : طبق ارتفاع دیوار بنابر مقدار تعیین شده هر 40 سانتی متر یک شاخه میلگرد مقاومتی آج دار مورد استفاده قرار می گیرد.

توصیه : برای کسب اطلاعات دقیق تر و مشاوره های لازم در این زمینه، شماره های 09155113522 و 09126664539 شرکت فنی و مهندسی ژوپین (طراحی، نظارت و اجراء پروژه های ساختمانی) تماس بگیرید.

خواهید پسندید : نمای ساختمان چند نوع است؟

مزایای Bed rebar

سازه هایی که دیوار پیوندی دارد، ابتدا ملات های مورد نظر ریخته می شود ( سپس ...... قرار می گیرد)

ویژگی های متریال میلگرد بستر عبارت از :

1-عدم نیاز به دوغاب.

2-قرار گرفتن میلگرد مقاومتی به صورت عمودی.

3-متصل کردن جداره های متقاطع به یکدیگر.

4-مقاومت بسیار زیاد تیغه چینی و دیوار.

5-استحکام فوق العاده در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله و طوفان.

6-افزایش استحکام برشی دیوار

7-صرفه جویی در هزینه های جانبی ساختمان

با توجه به اقتصادی بودن متریال میلگرد بستر یعنی شامل 5/0 درصد از کاهش هزینه های ساختمان که در صورت بروز حادثه؛ 70 در صد از خسارات مالی و جانی می کاهد.

مقاله مرتبط : ضوابط تامین پارکینگ

مجهز نمودن تیغه ها

استفاده از این نوع متریال در دیوار ها نیروهای برسی تیغه را به ساختمان انتقال نمی دهد و کنگره بودن متریال موجب استحکام کششی بین ملات و آجر شده و همچنین باعث یکپارچگی و دوخت اجزای مختلف تیغه می شود.

قابل استفاده در انواع دیوار های ساختمانی

دیوارهای بلوکه سیمانی، آجر فشاری، هبلکس، بلوک اتوکلاو یا ACC، لیکا و ... از مصالحی هستند که در تیغه چینی مورد استفاده قرار می گیرند.

رفتار لرزه ای دیوار ساختمانی مسلح

طبق آزمایش های لرزه ای چنین بر می آید که رفتار لرزه ای دیوار ساختمانی مسلح، مهار فشار های وارد شده بر ستون ها و تیرهای ساختمانی، سبب عملکرد رفتار زلزله ای می شود و به دلیل اجراشدن عمودی میلگرد بستر، جا به جا شدن طبقات به صورت افقی، تاثیری برای تخریب دیوار نخواهد داشت.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید : چگونه گواهی پایان کار بهره برداری ساختمان را بگیریم؟

وصل شدن مستقیم Bed rebar

وصل شدن مستقیم میلگرد بستر به اتصالات و ملات، موجب استحکام تیغه می شود و در زمان زمین لرزه از رواداری یا تلرانس tolerance دیوار جلوگیری می کند.

جدایی دیوار ها و ستون ها با میلگرد بستر

بنابر مصوبه آیین نامه مقررات ملی ساختمان، ضرورت استفاده از یونولیت ها برای تفکیک کردن تیغه ها از ستون ها به مهندسان ناظر داده شده است.
 
زیرا استفاده از یونولیت در بین بست ها، ستون ها و Bed rebar ؛ باعث کاهش فشار به صفحه های داخلی دیوار می شود. با توجه به این که اتصالات با همدیگر درگیر هستند؛ اما هیچ ارتیاط مستقیمی بین دیوار و ستون ندارد.

یکسان سازی پلاستر ساختمان

به دلیل مخفی بودن Bed rebar در ملات و رگه چینی هیچ تاثیری بر روی پلاستر کاری ساختمان یا همان نازک کاری (خاک گچ یا گچ کاری) ندارد.

خواهید پسندید : دیوار برشی چیست؟

اجرا کردن میلگرد بستر

1-برای اجرای تیغه چینی صحیح با استفاده از Bed rebar؛ باید بست های مخصوص را به طور افقی به تیغه وصل کرد. برای نصب بست به میخ مخصوص و تفنگ یا دستگاه نیاز است که در مجموع 4 سانتی متر در کنار 4 طرف بست متصل شود. در صورت اجرای میلگرد بستر بر روی اسکلت بتنی علاوه بر میخ و تفنگ مخصوص؛ می توان از رولبولت و پیچ هم استفاده کرد که طبق آیین نامه هر 50 سانتی متر باید Bed rebar قرار گیرد.

2-زمانی که تیغه چینی به 20 سانتی متری ارتفاع می رسد میلگرد بستر بصورت 90 درجه خم و مستقیم در داخل بست گذاشته می شود و در آخر Bed rebar داخل رج مورد نظر روی بلوک ها قرار می گیرد و حداقل 1.5 سانتی متر ملات روی آن ریخته می شود.

حتما بخوانید : ممیزی انرژی در ساختمان چیست؟

3- دیوار هایی که بیش از 36 متر طول داشته باشند، باید همپوشانی به طول 25 سانتی متر یا حداقل 75 برابر قطر میلگرد انجام شده و با مفتول بسته شود.

بیشتر بخوانید :
منابع :