سنگ گرانیت و سنگ کورین از جدیدترین و محبوب‌ترین متریال‌هایی هستند که برای طراحی و دکوراسیون داخلی و خارجی منزل یا محل کار کاربرد دارند. میان این 2 سنگ خاص و جذاب تفاوت‌هایی وجود دارد که شرکت فنی مهندسی ژوپین قصد دارد به شرح آن بپردازد. این امر کمک می‌کند تا شما تصمیم‌گیری درستی دربارۀ انتخاب سنگ در زمان ساخت و بازسازی داشته باشید.

سنگ گرانیت چیست؟

بین سنگ گرانیت و سنگ کورین، گرانیت قدیمی تر است. گرانیت از خانواده سنگ‌های آذرین است که رنگ روشنی دارد. سنگ‌های گرانیت رشته و دانه‌های بزرگی دارد که می‌توان با چشم غیرمسلح آن‌ها را مشاهده کرد. (برخی از سنگ‌ها به قدری ریزدانه هستند‌ که هیچ دانه یا رشته‌ای را در آن‌ها نمی‌توان با چشم دید) سنگ خارا یا گرانیت (به فرانسوی: granite) گونه‌ای سنگ آذرین درونی است.

به همین دلیل، بافتِ آن از دانه‌های متوسط تا درشت است و دارای کوارتز (دُرّ کوهی)، فلدسپات، میکا، و پاره‌ای از کانی‌های دیگر تشکیل می‌شود. بسته به کانی‌هایِ موجود در سنگ خارا و شیمی آن، این سنگ به رنگ‌های گوناگونی از صورتی تا خاکستریِ پررنگ و حتی سیاه یافت می‌شود. این سنگ از سنگین‌ترین سنگ‌ها با چگالی ۲٫۷۵ گرم بر سانتی‌متر مکعب به ‌شمار می‌رود.

ویژگی سنگ گرانیت:

سنگ خارا یکی از محکم‌ترین و سخت‌ترین سنگ‌ها است. به همین خاطر به عنوان مصالح ساختمانی به صورت گسترده‌ای استفاده می‌شود. مقاومت این سنگ در مقابل ساییدگی باعث استفاده گسترده از آن در آزمایشگاه‌ها شده ‌است. مقاومت و سختی بالای این سنگ این امکان را فراهم می‌کند که ورقه‌هایی به ضخامت تنها چند میلی‌متر از این سنگ را ساخت.

مقاله مرتبط : با بلوک اتو کلاو بیشتر آشنا شوید

سنگ گرانیت یا همان خارا، سنگی است که از سرد شدن توده‌های مذاب شکل گرفته ‌است. گرانیت سمبل سختی، مقاومت و دوام است. سنگ خارا به رنگهای سفید، خاکستری، پرتغالی، سبز، مشکی، قرمز و غیره دیده می‌شود. گرانیت‌ها نسبت به سنگ‌های آهکی سخت‌تر اما یکنواخت‌تر هستند.

سنگ‌هایِ خارا به راحتی خش برنمی‌دارند و مقاومت آن‌ها در مقابل حرارت بالا است. گرانیت بهترین کاربرد را در سنگ فرش بیرونی و در مکان‌هایی دارد که در معرض عبور و مرور زیاد است. حتی می‌توان از این سنگ در نمای بیرونی و سنگ فرش داخلی ساختمان و پله‌ها استفاده نمود.

سنگ‌ گرانیت از کشورهای آسیای میانه مانند هندوستان، چین، تایوان و ویتنام تهیه می‌شوند و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. این نوع سنگ شامل ۲ نوع طبیعی و رنگ ‌شده می‌شود. از انواع آن می‌توان به سنگ‌هایی با نام هلویی و نخودی و قرمز رنگ شده، بلک گالکسی، شانسی بلک، کارمن رد، بالتیک براون، مپل رد، جوپارنا، مولتی کالررد ولگابلو، بیداسر قهوه‌ای، بیدا سر سبز، باش پارادیسو، تن براون، سیلور پرل و ... اشاره نمود. از آنجا که سنگ خارا سختی بالایی دارد، هزینه برش و فرآوری آن بیش از سنگ‌های آهکی است. همچنین این سنگ دارای طول عمر و دوام بسیار بیشتری نسبت به سنگ‌های آهکی است.

سنگ کورین چیست؟

سنگ کورین یا سطح سخت، متریالی مناسب برای سطوح می‌باشد. در ایران سنگ کورین را به دلیل شباهت زیاد به سنگ طبیعی با نام سنگ مصنوعی می‌شناسند. در واقع، سنگ کورین نام تجاری محصولی از جَنِش شیمیایی پلی‌متل‌متا آکرلیک است.

بیشتر بخوانید : تفاوت چوب ترمووود و چوب پلاست در چیست؟

سنگ کورین سامسونگ، ال‌جی و هانوکس از معروف‌ترین برندهای سنگ‌های کورین در بازار ایران می باشند. پس از تغییر وضعیت واردات، برندهای ایرانی زیادی مانند اورانوس، سوپراستون و می سی در حال تولید هستند که با نام کورین ایرانی شناخته می‌شوند. سنگ کورین برندهای خارجی از جنس آکرلیک هستند؛ امابیشتر کورین‌های ایرانی از جنس پلی استر است و به صورت خالص آکرلیک ندارند.

ویژگی‌های سنگ کورین:

1-قابلیت یکپارچگی و اجرای بدون درز

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سنگ کورین قابلیت یکپارچگی و اجرای بدون درز آن می‌باشد. در واقع، درزها و محل اتصال قطعات سنگ کورین با استفاده از چسب مخصوصی از جنس اپوکسی اکریلیک پر می‌شود. سپس با ساب زدن و پولیش سطح، درز کاملا محو شده و در نهایت یک صفحه کاملا یکپارچه و بدون هر گونه درزی خواهیم داشت.

2-سطح غیرمتخلخل

سطح غیرمتخلخل از دیگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد سنگ کورین محسوب می‌شود. سطح غیرمتخلخل به این معنا است که متریال در برابر نفوذ مایعات و آب کاملا مقاوم است. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، سنگ کورین نوعی سنگ ضد آب و در نتیجه آنتی‌باکتریال است. به همین دلیل کورین بهترین انتخاب برای سطوح با آب‌ریزی فراوان مانند کانتر آشپزخانه و صفحه کابینت روشویی در سرویس بهداشتی به شمار می‌آید.

3-قابلیت بریده شدن، خمیدگی و سوراخ‌کاری

سنگ کورین قابلیت خمیدگی و اجرای طرح‌های منحنی را دارد. با استفاده از گرما و حرارت می‌توان ورق‌های کورین را قالب‌بندی کرد و به شکل دلخواه درآورد.

4. ظاهر زیبا و دوام بالا

5. تنوع رنگ و طرح بسیار خوب

6. قابلیت انعطاف‌پذیری بالا

7. مقاومت بالا در برابر گرما و ضربه

8. شفافیت و صیقلی‌بودن و قابلیت براق شدن مجدد

9. ضد لک، ضدباکتری و حریق

10. قابلیت نو شدن به جای تعویض

معایب سنگ کورین چیست؟

1. سنگ کورین در اثر تماس با برخی از مواد شیمیایی و پاک‌کننده‌ها تغییر رنگ می‌دهد؛ البته قابل تعمیر است.

2. در برابر حرارت و فشار فوق‌العاده زیاد مقاوم نیست و تابۀ بسیار داغ می‌تواند باعث تغییر رنگ سنگ کورین شود. (قابل تعمیر)

3. به مرور زمان از شفافیت سنگ کورین کاسته می‌شود؛ ولی به دلیل قابلیت سنباده‌خوری کورین می‌توان آن را مجددا براق کرد.

4. سنگ کورین خش برمی‌دارد؛ ولی قابل‌ترمیم است.

کاربردهای سنگ کورین چیست؟

سنگ کورین به دلیل طرح زیبا، تنوع رنگ و ویژگی‌های عالی چون ضدیت با آب و لک و خصیصه آنتی‌باکتریال در پروژه‌های صنعتی، تجاری، آزمایشگاهی، مسکونی و ... استفاده می‌شود. البته امروزه بیشترین کاربرد آن‌ها در فضای آشپزخانه، سرویس بهداشتی، مراکز درمانی و ... است که رعایت بهداشت در آنها ضروری است.

بررسی تفاوت سنگ گرانیت و سنگ کورین

با توجه به توضیحاتی که در بالا ذکر کردیم؛ نوبت آن رسیده تا به مواد تشکیل‌دهنده و تفاوت این 2 سنگ بپردازیم:

مواد تشکیل‌دهنده سنگ کورین:

سنگ کورین مثل همۀ سنگ‌های سطح جامد در آزمایشگاه به وجودآمده‌است. این سنگ دارای 60 درصد آلومینیوم تری هیدرات ساخته شده است که از تصفیۀ سنگ معدن بوکسیت بدست می‌آید. این ماده سپس با یک مایع اکریلیک بنام متیل متاکریلات ترکیب می‌شود. این دو ماده تقریبا 98 درصد از محصول نهایی را تشکیل می‌دهند. 2 درصد باقی مانده، شامل رنگ‌ها و دیگر مواد پرکننده بافت‌ها است.

مواد تشکیل‌دهنده سنگ گرانیت:

گرانیت یک سنگ آذرین است که در اعماق زمین وجود دارد. همانطور که ماگما با نزدیک‌شدن به سطح زمین خنک می‌شود، مواد را تثبیت می‌کند و گرانیت را شکل می‌دهد. این سنگ ترکیبی از مواد معدنی است که بیشتر آن را فلسپار و کوارتز تشکیل می‌دهد؛ اما می‌تواند شامل بسیاری مواد معدنی دیگر هم باشد. این سنگ در تیکه‌های خیلی بزرگ از معادن استخراج می‌شود. درنهایت به شکل صفحات درمی‌آید و برای تبدیل‌شدن به رویه‌های کانتر جلا داده می‌شود.

نفوذپذیری سنگ گرانیت و کورین در برابر لکه‌ها

به جرأت می‌توان گفت به علت استفاده از اکریلیک در ساخت کورین و گرانیت، این دو سنگ در برابر لکه‌ها نفوذ ناپذیر هستند. برای اثبات آن کافی است به غذاهای اسیدی مثل گوجه فرنگی توجه کنیم. اگر غذاهای اسیدی به مدت طولانی روی یک سطح بمانند، به سطح نفوذ می‌کنند و بعد از پاک‌شدن همچنان اثرشان روی سطح باقی می‌ماند. اما اگر این اتفاق در مورد سنگ کورین افتاد، با یک پد تمیز می‌توان محل را به راحتی و بدون هیچ اثری پاک کرد.

اما از سنگ گرانیت باید به صورت صحیح مراقبت شود. هر چیزی که روی سطح ریخته می‌شود را ظرف چند دقیقه پاک کنید. اجازه ندهید که لکه‌های روغنی برای مدت طولانی روی سطح گرانیت بمانند، در این صورت لکه‌ها خیلی سخت پاک می‌شوند.

نگهداری سنگ‌ گرانیت و کورین

یکی از اهدافی که کمپانی دوپونت از ساخت صفحات کورین داشت، نگهداری آسان و ارزان بود. برای این‌کار به جز آب و صابون به چیز دیگری نیاز نیست. همچنین اگر کمی وسواس دارید، می‌توانید از آمونیاک، سفیدکننده و الکل هم برای ضدعفونی‌کردن سطح استفاده کنید. یکی از چیزهایی که اصلا نباید از آن‌ها استفاده کرد، پاک‌کننده‌های سایش‌دهنده است. زیرا سطح به سرعت خراشیده می‌شود.

گرانیت را هر روز با آب گرم بشویید. همچنین باید یکبار در هفته با استفاده از محلول آب و ایزوپروپیل الکل، با نسبت 50 به 50 سطح را ضدعفونی کنید. بدین منظور یک بطری اسپری را از محلول پر کنید، روی سطح اسپری کنید و بگذارید 3 دقیقه بماند.

سپس سطح را پاک کنید. برای این کار می‌توانید از پارچه‌های میکرو فایبر استفاده کنید. هرگز از پاک‌کننده‌هایی با خاصیت اسیدی بالا یا خاصیت قلیایی بالا استفاده نکنید. این پاک‌کننده‌ها با گذشت زمان با مواد معدنی موجود در سنگ واکنش نشان می‌دهد و باعث می‌گردد سطح، خشن و لکه‌دار شود.

درزگیری و شکاف‌های ریز بین سنگ گرانیت و سنگ کورین

از دیگر تفاوت ها بین سنگ گرانیت و سنگ کورین، بی نیاز بودن سنگ کورین از درزگیری است؛ زیرا اکریلیک موجود در سنگ، از نفوذ لکه‌ها جلوگیری می‌کند. تمیزکردن روزانه تنها کاری است که باید انجام دهید.
اما گرانیت برخلاف کورین نیاز به درزگیری داشته و هر 12 تا 18 ماه یک بار باید درزگیری انجام شود. این یک اقدام پیش‌گیرانه خوب برای جلوگیری از ورود میکروب‌ها است. البته برخی از مدل‌ها هرگز نباید درزگیری شوند. 

مقاومت در برابر خش و خط

این احتمال وجود دارد که صفحات کورین خراشیده شوند؛ اما خیلی بعید است. اگر این اتفاق افتاد، می‌توانید با اپوکسی و یک سمباده نرم محل را ترمیم کنید. شما می‌توانید با خریدن یک کیت تعمیر خودتان این کار را در خانه انجام دهید.

گرانیت می‌تواند به خصوص در گوشه‌ها خراشیده شود.کیت‌های تعمیری برای این نوع سنگ در فروشگاه‌ها وجود دارد که توصیه می‌شود افراد ماهر نسبت به انجام این کار اقدام کنند.
 

بیشتر بخوانید :
منابع :