وال پست یکی دیگر از حرفه های ظریف معماری می باشد که در استحکام دیوارها و ساختمان در زمان ساخت و بازسازی نقش مهمی ایفا می کند. شرکت فنی و مهندسی ژوپین با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم گرفت تا در این مقاله به شرح اطلاعات دقیق درباره وال پست بپردازد. پس در ادامه همراه ما باشید.

وال پست و معنی آن

وال پست در واقع یک کلاف بوده که طول مشخصی داشته و وظیفه آن یکپارچه نمودن دیوار است. در برخی ازساختمان های مهندسی ساز حتما شما پروفیل هایی را دیده اید که درون دیوار و قاب قرار گرفته اند. همین پروفیل های کوچک، وال پست ها هستند که با درگیری میان اسکلت و دیوار، استحکام بنا را افزایش می دهند.

مقاله مرتبط : سبک سازی ساختمان چه مزایایی دارد؟

وال پست که به معنی نگهدارنده دیوار است به طور یک ستون یا تیر طراحی شده و در پایان سالن های صنعتی یا فریم هایی با دهانه زیاد که در انتها با یک دیوار برخورد می کند، جای می گیرد. لازم به ذکر است که این نوع صنعت وظایفی را بر عهده دارد.

وظیفه وال پست چیست؟ 

از مهم ترین وظایف وال پست منتقل کردن نیروهای وارده توسط طوفان یا زلزله به دیوار می باشد که همین امر سبب می شود از خرابی دیوار جلوگیری شود. اتصال وال پست ها به طور لوبیایی بوده که در پایان فریم و آخرین مراحل نصب مانند یک مفصل بر روی فوندانسیون ساختمان قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید : 10 نکته مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی

چند نوع وال پست وجود دارد؟

(wall post) یا نگهدارنده دیوار فقط به 2 صورت بر روی ساختمان انجام می پذیرد که وال پست افقی و وال پست عمودی یا همان قائم نام دارند. لازم به ذکر است وال پست قائم زمانی اجرا می شود که دهانه بزرگ باشد که تیر طبقه تحتانی با تیر طبقه فوقانی جوش می خورد. این نوع وال پست ها با توجه به نظر مهندس ناظر در ساختمان های مختلف اجرا می شود که وال پست ها اجباری نیستند، بلکه برای استحکام بنا توسط مهندس ناظر به کارفرما توصیه می شوند.

از نظر اجرایی وال پست چگونه دیوار را مهار می کند؟

نگهدارنده دیوار از نظر اجرایی انواع مختلفی دارد که شامل اجرای نگهدارنده دیوار با نبشی کشی و انکر بولت، تسمه دور تیر آهن، متصل شدن دیوار به تیر آهن به وسیله میلگرد، گذاشتن میلگرد در درون تیر های مجاور برای مهار دیوار، مهار دیوار برشی به وسیله عبور میلگرد از سوراخ قالب ها و اجرای جان پناه در پشت بام می شود.

آگاه تر شوید : پل حرارتی چه کارایی در ساختمان دارد؟

همانطور که آگاه هستید نگهدارنده دیوار، یک المان غیر سازه ای بوده که با توجه به نظر مهندس ارشد عمران یا مهندس ناظر بر روی ساختمان اعمال می شود. اگر مهندس ناظر ساختمان وال پست را اگر اعمال کند یا اعمال نکند، فقط سختی بین قاب ها در نقشه ساختمان تغییر خواهد کرد. اما توجه کنید که اجرای صحیح نگهدارنده دیوار، بنای شما را از خرابی زلزله مصون می دارد.

چرا استفاده از وال پست اهمیت دارد؟

با این که اجرای این المان غیر سازه ای بسیار با اهمیت است، اما در تعداد بی شماری از ساختمان های شهری، این المان اجرا نمی شود. البته اجرای این نوع تکنیک ساختمانی تنها 10 سال است که در ایران باب شده ولی باز هم به آن کم لطفی می شود.

بیشتر مهندسان ساختمانی عقیده دارند که بیشترین اهمیت ساختمان مربوطه به پایه های اصلی بنا (تیر آهن، ستون، سقف ساختمانی و ...) می شود که ضامن سلامتی ساختمان هستند. ولی با حوادثی (زلزله) که در کرمانشاه و تبریز رخ داده بود، درخواهید یافت حتی اگر اسکلت ساختمان سالم بماند، المان های غیر سازه ای مانند تاسیسات ساختمانی، دیوارهای درونی و ... نابود شده اند.

همین اتفاق سبب عملکرد ضعیف ساختمان می گردد که چه بسی افراد بسیاری در زیر همین خرابه های دیوار، جان خود را از دست می دهند. سختی بین قاب های ساختمان تاثیر بسیاری در استحکام اسکلت ساختمان دارد. از این رو به نقش مهم وال پست ها در ساختمان سازی پِی خواهید برد.

مقررات ملی ساختمان درباره نگهدارنده دیوار (wall post)  

وال پست نیز مانند دیگر سازه های ساختمانی دارای مقرراتی است که در سازمان مربوطه به آن اشاره شده است. طبق آئین نامه 2800، صفحه 64 تعریف بند 7-3 طول مجاز دیوار غیر سازه ای حداکثر 40 بربار ضخامت دیوار یا تیغه می باشد.ارتفاع مجاز هم برای دیوار های غیر سازه ای نیز 3.5 متر از تراز کف است.

آئین نامه وال پست

طبق شرایطی که در پاراگراف بالا توضیح داده شد نیازی به وال پست عمودی یا قائم نیست، اما اگر دهانه ها یا ارتفاع سازه افزوده شود استفاده از نگهدارنده دیوار قائم الزامی می باشد. لبه قائم تیغه ها نباید آزاد باشند ضمن این که با یک تیغه عمود بر آن، چه ستون فولادی، ستون بتن آرمه یا چوب باید متصل گردد. قابل توجه است که اگر طول تیغه پشت کمتر از 1متر و نیم باشد، آزاد بودن لبه آن مانعی ندارد.

خواهید پسندید : طراحی دکوراسیون داخلی و نکته های آن

نوع اتصال وال پست

دو سر این اجزای قائم ‌( ‌که معمولا” قوطی ۶×۶ انتخاب می‌شوند‌) باید به گونه‌ای مناسب در کف و سقف مهار شوند. برای این کار می‌توان قبل از بتن ریزی داخل قالب‌ها پلیت جایگذاری کرد و بعد از اتمام بتن ریزی از این پلیت‌ها برای جوشکاری وال پست‌ها استفاده کرد و یا می‌توان با انکر بولت اقدام به جایگذاری پلیت در تیرها و ستون‌ها نموده و از آن برای اتصالات وال پست استفاده کرد‌.

نحوه صحیح اجرای وال پست

وال پست برای هر قسمتی به طور مجزا ساخته می شود که مبحثی پیچیده تر دارد. اما اجرای وال پست در بلوکه های سبک چنین است: ابتدا مکان ورقه های متصل به کف و سقف باید مطابق با نقشه ساختمان تعیین کنید. پس از این مرحله (نصب ورقه های اتصال) وال پست را باید به ورقه تحتانی و ورقه فوقانی جوش دهید. در یک سمت باید بلوکه را به طور کامل و در سمت دیگر قسمتی را برای وال پست (ایجاد حفره با اره) باید تعبیه نمایید.

نکته های مهم درباره وال پست

پروفیل دو نبشی برای وال پست بتر عمل کرده و مقاومت دیوار را بالا می برد. در زمان ساخت نگهدارنده دیوار یا همان وال پست باید 1 سانتی متر دهانه در نظر گرفته شود تا تیغه درون آن به راحتی جای بگیرد.

ضمن این که در وال پست عمودی باید فاصله های 1 متر به 1 متر از میلگرد های شماره 10 آجدار استفاده شود تا شاخه هایی کوچک به قوطی یا وال پست جوش داده شود تا نگهدارندگی بهتری میان تیغه و وال پست ایجاد شود. این اتفاق موجب رفتار یکپارچه دیوار در زمان حوادث (زلزله) می شود.

مهم است بدانید : ممیزی انرژی در ساختمان چه ویژگی هایی دارد؟

نقطه هایی که وال پست در همسایگی ستون ها واقع می شود باید حدوداً 4 تا 5 سانتی متر فاصله ایجاد گردد و فاصله ی ذکر شده باید با مصالح ساختمانی نرم (یونولیت، پلاستوفوم) پُر شود تا در زمان وارد شدن بارهای اضافی (زلزله) ستون ها به دیوار مجاور فشار نیاورند.

به این مسئله دقت کنید که باید پروفیل های استفاده شده در نگهدارنده دیوار باید ضد زنگ خورده شود تا اتصال بهتری ایجاد نماید. علاوه بر این، جهت جلوگیری از تَرَک های ناشی از حرکت های بنا می توان در مرحله نازک کاری از رابیتس؛ سیم گالوانیزه یا توری مرغی استفاده نمود.

از این که تا انتهای این مقاله همراه ژوپین بوده اید سپاسگذاریم. لطفا با گذاشتن نظرات سازنده خود در بهبود این مقاله ما را یاری رسانید. شرکت مهندسی ژوپین با بیش از 8 سال سابقه کاری در زمینه مهندسی عمران، طراحی و نقشه کشی ساختمان مفتخر است تا مشاوره های کاملاً کاربردی را به شما ارائه دهد. 09155113522 و 09126664539 پل ارتباطی شما با مهندسان ما خواهد بود.
 

بیشتر بخوانید :
منابع :