سقف، جزء اصلی ترین اجزای ساختمان سازی است که می تواند در زیبایی ساختمان اثرگذار باشد.، همچنین مانع از اتلاف انرژی (با عایق نمودن در برابر گرما و سرما) شود. در ادامه همراه شرکت مهندسی ژوپین باشید.

انواع سقف های ساختمانی

سقف تیرچه بلوک

رایج ترین نوع سقف در ساختمان سازی است که که در ساخت آن تیرچه (تیرآهن کوچک) که نقش تیر فرعی را دارد و فواصل میان تیرچه ها با بلوک را ، از بین می برد استفاده می شود. سقف ساختمانی تیرچه بلوک در بیشتر بناها با ساختار فلزی، ساختار آجری و ساختار بتنی کاربرد دارد. از مزایای این سقف وزن سبک و مقاومت بالای آن در مقابل نیروهای افقی وارد شده به ساختمان است. به دلیل این که ساختار ساختمان و سقف به صورت هماهنگ و یکپارچه هستند از جک های زیر سقفی استفاده نمی شود.

سقف دال بتنی 

دال بتنی : جزء سقف های ساختمانی سنگین وزن است، از نظر قطر سقف دال بتنی 10 تا 50 سانتی متر می رسد و در مقابل زلزله، صوت و حرارت مقاومت دارد. ولی دارای هزینه های سنگین ساختمان است؛ اما سقف دال یعنی قسمتی از ساختار آن به طور یکپارچه از فولاد و بتن تشکیل می شود. در نتیجه برای سازه های ساختمانی وسیع مانند کارخانه ها، مراکز صنعتی و ... استفاده می شود.

سقف عرشه فولادی 

سازه این نوع سقف از گل میخ، میلگرد، بتن و ورق گالوانیزه به صورت ذوزنقه تشکیل می شود. از مزایای سقف عرشه فولادی وزن سبک، قیمت اقتصادی و مهم تر از آن استفاده همزمان بتن ریزی و سقف گذاری در تمامی طبقات ساختمان است. همچنین جایگزین بهتری برای سقف تیرچه بلوک می باشد. انواع سقف عرشه فولادی شامل کامپوزیتی، عرشه سلولی و عرشه دهانه بلند می شود.

بخش مهم از سقف عرشه فولادی  استفاده از گل میخ است که توسط دستگاه جوش قوی الکتریکی بر روی سقف گل میخ زده می شود تا استحکام سازه را بیشتر کند. شکل گیری سقف ساختمانی عرشه فولادی طی مراحلی انجام می شود عبارت است از : نورد سرد ورقه های فلزی (فولاد)، انتقال ورقه ها به سازه ساختمانی، نصب ورقه ها یا ثابت کردن گالوانیزه؛ پَرچ گلمیخ، میلگرد گذاری و بتن ریزی- اما عملیات اجرایی این نوع سقف بسیار مشکل و دارای هزینه های فراوان است و هم چنین دچار لرزش های شدید می شود.

تیرچه کرومیت، سقفی با سرعت بالای اجرا

تیرچه کرومیت :  نوعی از سقف های تیرچه بلوک با تفاوت کمی در ساختار و سرعت بالا در اجرای آن است. سقف تیرچه کرومیت، تیرچه فلزی با روی باز انجام می شود و فضاهای خالی میان تیرچه ها با کامپوزیت، بلوکه های سیمانی، پلی استایرن و ... پر می شود که باعث انسجام زیاد و قوام کافی سقف می شود. سقف تیرچه کرومیت دارای وزن سبک و از لحاظ اقتصادی به صرفه است.

سقف وافل (دال و طرفه)

این نوع سقف ساختمانی به صورت قابلمه ای ساخته می شود. مراحل اجرای سقف وافل عبارت است از : زیر سازی سقف، چیدن قالب ها، آرماتور بندی سقف، بتن ریزی و قالب برداری. در اجرای این نوع سقف بتن ریزی به صورت یکنواخت و بدون اضافه کردن روان کننده انجام می شود و به دلیل عدم نیاز به میلگرد تقویت کننده؛ سرعت کار بالاتر است. از سقف ساختمانی وافل، برای پارکینگ های سقف دار، بیمارستان ها، فرودگاه و ایستگاه های سرپوشیده، سوله های صنعتی و ... استفاده می شود.

سقف کامپوزیت

این سقف ساختمانی از بتن و فلز تشکیل می شود و آرماتور حرارتی، بتن؛ تیر فرعی و برش گیر از اجزای تشکیل دهنده سقف کامپوزیت است که در ساختمان هایی با اسکلت فولادی بیشتر استفاده می شود. برای نازک کاری و به وجود آمدن سطح یکدست از سقف رابیتس یا سقف کاذب استفاده می شود. گلمیخ برش گیر هایی در سقف کامپوزیت هستند که اتصال بتن به نیروهای فرعی ساختمان را بر عهده دارند.

سقف متحرکت 

این سقف ساختمانی بیشتر برای استخرها، کافه رستوران ها و ... استفاده می شود. موتور برقی نیروی محرکی که سقف را باز و بسته می کند. متریال سقف متحرک بیشتر پارچه و دارای انواع گوناگونی که با آلومینیوم ادغام می شود.

سقف کاذب یا سبک 

از رایج ترین سقف ها برای ساختمان است که نصب آن پس از گذاشتن لوله های تاسیساتی انجام شود. سقف کاذب بسیار سبک و از موادی مانند الیاف پلیمری، توری، گچ و برخی افزودنی ها ساخته می شود. این سقف علاوه بر سبک بودن مقاوم در برابر حرارت، اجرای راحت و ایمن، مقاوم در برابر رطوبت و بسیار ارزان قیمت است.

سقف ساختمانی سیاک

برای اجرای عملیات سقف سیاک باید دقت کرد که نقشه های ساختمان با نقشه لوله های تاسیسات ساختمانی هماهنگ باشد زیرا لوله ها زیر و بین تیرچه قرار می گیرند. قبل از بتن ریزی شمع فلزی، شمع چوبی و یا آرماتورهای ساختمانی باید به خوبی در دال ها و تیرچه های آهن قرار گرفته باشند. چون در این روش بلوک های بتنی و سفالی حذف می شود. سقف سیاک از نشت شیرابه های بتن کم کرده و باعث کیفیت بسیار بالای بتن می شود. از مزایای این سقف می توان به ایجاد سطح صاف، کاهش وزن ساختمان، عبور لوله های تاسیساتی از سقف، نصب و حمل راحت آن اشاره کرد.

سقف ساختمانی یوبوت

برای سبک کردن سقف ساختمانی با حذف بتن و بوجود آمدن حفره در دال ها از سقف یوبوت استفاده می شود. این سقف از اجزای سازنده ساختمانی ساخته نمی شود و ظاهر آن شبیه مشبک است. در زمان عملیات اجرای سقف یوبوت ابتدا باید تخت زیر دال ها بست. سپس به شبکه آرماتور رسیده و مانند نقشه طراحی شده ساختمان اجرا می شود.

سقف ساختمانی پیش تنیده

نیروی بارهای ثقلی را خنثی کرده و بعد از رهاشدن به حالت اولیه بازگردند. به همین دلیل در زیر بار خنثی در بتن، فشار زیادی وارد می شود. سقف پیش تنیده را می توان در اجرای عملیات ساخت و سازهایی با دهانه های زیاد و با کمترین ستون یا بدون ستون و همچنین در اجرای سقف دال بتنی، ساخت پل و پایدار کردن تونل استفاده کرد. سقف پیش تنیده میزان مصالح را به حداقل رسانده که باعث سبک شدن سازه می شود.

سقف طاق ضربی

از قدیمی ترین روش ها برای ساخت سقف به دلیل در دسترس بودن مصالح و عدم نیاز به قالب استفاده می شده است. ولی در ساخت این نوع سقف از سازه های مقاوم استفاده نمی شود، در نتیجه استحکام بالایی ندارد.

سقف روفیکس

سقف روفیکس از نوعی صفحه فلزی مشبک تشکیل شده که پروفیل های طولی به شکل موازی؛ در فاصله های معین در آن تعبیه می شود. این صفحه مشبک دارای 7 ناودان به شکل (V) و 7000 شبکه در هر متر مربع است. با استفاده از این قالب مشبک امکان اجرا و بتن ریزی همزمان در کلیه طبقات وجود دارد و نیازی به شمع و جک نیست. مصرف مصالح فولادی در اسکلت این نوع سقف نسبت به سایر سقف های بتنی مانند سقف تیرچه بلوک کمتر است. در نتیجه بار اضافی بر سازه وارد نمی کند.

برای کسب اطلاعات دقیق و مشاوره های لازم در این زمینه می توانید با شماره های 09155113522 و 09126664539 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان شرکت فنی و مهندسی ژوپین شما را راهنمایی کنند.

بیشتر بخوانید :
منابع :