پروانه ساختمان یک سند یا جواز معتبر است که شهرداری آن را صادر می‌کند. بر اساس این مجوز مالک می‌تواند ساخت و بازسازی معتبر و قانونی انجام دهد. این سند در واقع مجوزی برای شروع هرگونه فرآیند ساخت و ساز است. در این سند اطلاعات گوناگونی چون مساحت زیر بنا، تعداد طبقات، نوع اسکلت، مشخصات متقاضی پروانه، نام مهندسان ناظر، کروکی زمین، تاریخ صدورپروانه، مدت زمان اعتبار پروانۀ ساخت درج شده است.

چرا باید پروانۀ ساختمان از شهرداری و نظام مهندسی دریافت کنیم؟

برای احداث هرگونه ساختمان باید طبق چهارچوبی مشخص مجوزهای لازم از مراجع قانونی ذیصلاح دریافت شود. هدف از اخذ مجوزهای ساخت، برای اطمینان از ساخت و سازی قانونی مطابق با مشخصات فنی و رعایت اصول ساخت و ساز مطابق با آیین نامه‌ها و ضوابط طرح جامعه شهری همچنین بیمه شدن کلیه عوامل دخیل در ساخت و ساز و برای جلوگیری از بروز حوادث ساختمانی است.

مقاله مرتبط : مجری ذیصلاح را بهتر بشناسید

لذا انجام هرگونه عملیات ساخت و ساز بدون مجوز پروانه ساختمان غیرقانونی بوده و توسط مراجع نظارت بر ساختمان متوقف خواهد شد و درنتیجه پروژۀ متخلف پلمپ می‌شود. ضمن این‌که استفاده از تسهیلات بانکی، بیمه‌شدن ساختمان و افراد مشغول کار در پروژۀ ساختمانی و استفاده از تجارب فنی و مهندسی در ساخت بنا از دیگر دلایل اخذ پروانه ساختمان از شهرداری و نظام مهندسی به شمار می‌آید.

صدور پروانه ساختمان چه مراحلی دارد؟

صدور پروانۀ ساختمان مراحل مختلفی دارد که ما آن‌ها را در 6 مرحله خلاصه کردیم و برای شما بازگو می‌کنیم:

1-تشکیل پرونده

اولین کار مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک یا دفاتر پیشخوان دولت نزدیک به محل ساخت پروژه است. مالک باید مدارک مورد نیاز را به دفتر پیشخوان ارائه کرده و درخواست دریافت پروانه نوسازی و تخریب خود را ثبت کند. چنانچه قصد خرید یا ساخت و ساز ساختمانی را دارید، حتما توجه کنید که ساختمان موردنظر مجوزهای لازم را داشته باشد. جواز یا پروانه ساختمان و پایان کار بهره‌برداری از جمله مهم‌ترین مجوزهای لازم برای ساخت و ساز و فروش ساختمان هستند.

آگاه شوید : 10 نکته مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی

مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه ساختمان

این مدارک شامل اصل و کپی مدرک مالکیت، سند مالکیت شش‌دانگ، برگۀ قرارداد واگذاری شهری، ارجاع نامه سازمان اوقاف، مقاوله نامۀ اداره املاک و مستغلات شهرداری، اصل و کپی شناسنامه مالک یا مالکان، اصل و کپی فیش نوسازی سال جاری، اصل و کپی صورت مجلس تفکیکی برای املاکی که دارای سند آپارتمانی‌اند، اصل و کپی گواهی انحصار وراثت در صورت فوت مالک، اصل گواهی 6 و 8 قانون زمین شهری نقشه gis، اصل و کپی وکالت‌نامه و شناسنامه وکیل در صورت دادن وکالت به فرد دیگر، فیش‌های برق، آب، گاز و تلفن مورد نیاز است. بعد از تشکیل پرونده وقتی درخواست بازدید از ملک را در پرونده ثبت می‌کنید، پس از ثبت درخواست، یک مأمور از طرف شهرداری برای بازدید ملک مراجعه می‌کند و مواردی مانند ابعاد یا همان طول و عرض ملک، عرض خیابانی که بنا در آن واقع شده، موقعیت دیگر مجاوران و ... برآورد و به شهرداری تسلیم می‌کند.

بیشتر بخوانید : وظایف مهندس ناظر ساختمان چیست؟

2- دستور نقشه:

بعد از بررسی مأمور شهرداری در محل پروژه، شهرداری برای شما دستور نقشه صادر می‌کند. در دستور نقشه اطلاعاتی نظیر تعداد طبقات، مساحت هر طبقه و اصلاحی شهرداری وجود دارد که باید ارائه شود.

3- طراحی نقشه:

در این مرحله معماران با دریافت دستور نقشه طراحی، نقشه را براساس دستورالعمل‌های شهرداری و آتش‌نشانی انجام می‌دهند. این مرحله از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است، زیرا این مرحله باید در هماهنگی کامل با مهندسان سازه پیش برود تا نقشه معماری از هر نظر کامل، بدون نقص و مناسب باشد.

پس از نهایی‌شدن نقشه‌های معماری باید آن را به دفاتر خدمات الکترونیک ارسال کنید. در اینجا ممکن است تغییراتی در نقشه به وجود بیاید. تیم معماری باید این اصلاحات و تغییرات را در نقشه اعمال کنند تا در نهایت تایید شود.

4-پرداخت عوارض:

بعد از نهایی‌شدن نقشه معماری، باید عوارض تخریب و نوسازی را پرداخت کنید. عوارض تخریب و نوسازی باید براساس منطقه قرارگیری پروژه، میزان تراکم و متراژ تعداد طبقات تعیین شده به ادارۀ مالیات پرداخت شود.

حتما مطالعه نمایید : ضوابط تامین پارکینگ در ساختمان چیست؟

5- تهیۀ مدارک پیش‌نویس:

وقتی عوارض تخریب و نوسازی را واریز و تاییدیۀ پرداخت را دریافت کردید، نوبت به تهیه مدارک پیش‌نویس می‌رسد. برای تهیۀ این مدارک به دفتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و فرم درخواست تعیین ناظر را پر کنید. دفاتر خدمات شهرداری ناظری به شما معرفی می‌کنند. شما باید قراردادی با وی امضاء کرده و مدارک پیش‎نویس همراه با قرارداد ناظر را به دفتر خدمات مربوطه ارائه دهید.

مدارک پیش نیاز شامل:

برگ سبز مهرشدۀ 4 رشته شامل سازه، معماری، برق و مکانیک

برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تاییدیه نما

کارت سبز سهمیه ناظر مورد تایید به همراه قرارداد کارفرما و ناظر

فایل‌های نقشه سازه، برق و مکانیک

چک لیست‌های مبحث 6 و19 بارگذاری و زلزله

برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تاییدیه خاک

6- چاپ پروانه

پس از این که نقشه‌های 4 رشته، مورد تایید دفتر خدمات الکترونیک شهرداری قرار گرفتند، طرح تفضیلی و بر کف، رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری و در نهایت تأیید شهردار محترم منطقه، اخذ پروانۀ ساختمان به صورت جهاز (سیستمی) تایید و چاپ می‌گردد. انواع دیگری از پروانه‌های ساخت که جهت اخذ آن‌ها باید به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه کنید، عبارتند از: پروانه ساختمانی، تبدیل توسعه بنا، تخریب و نوسازی، اضافه اشکوب، تعویض مهندس، تغییر نقشه، تغییرات.

هزینۀ صدور پروانۀ ساختمان در مشهد 

هزینۀ صدور پروانه ساختمان از جمله مواردی است که برای بسیاری از کارفرماها مورد سوال است. پس از آنکه نقشه معماری آماده شد و تآییدیه‌های لازم از دفاتر خدمات الکترونیک دریافت کردید. طبق متراژهای نهایی و تاییدشده هزینه جواز ساختمان محاسبه و به حساب شهرداری واریز شود. بهترین راه برای دریافت قیمت، مشورت گرفتن از شرکت‌های مهندسی مجربی مانند شرکت ژوپین است که با ارائۀ مشاوره‌های دقیق، کمک شایانی به روند اخذ پروانۀ ساختمان از شهرداری و نظام مهندسی می‌کند.

نکته: 

حتما توجه کنید که مدت اعتبار پروانۀ ساختمان از تاریخ صدور به مدت 2 سال است. البته می‌توان این مدت را  2سال دیگر هم تمدید نمود. مهلت اتمام عملیات ساختمانی برحسب متراژ و تعداد طبقات در جدولی درج شده که به عنوان یک معیار کلی در نظر گرفته می‌شود.

توجه کنید که اگر به دلایل مختلف درحین ساخت تغییراتی در نقشه ایجاد شود، مجددا باید مراحل مشابهی نظیر صدور پروانه اولیه طی شود؛ تنها با این تفاوت که این‌بار برای صدور پروانۀ جدید در دفتر خدمات الکترونیک مربوطه با عنوان پروانه تغییر نقشه تشکیل پرونده داده می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با شماره های 09155113522 و 09126664539 تماس حاصل فرموده و از مشاوره مهندسان شرکت فنی و مهندسی ژوپین بهره مند شوید.

بیشتر بخوانید :
منابع :