پتینه یکی از جدیدترین سبک‌های نقاشی است که شاید برخی اینگونه فکر کنند که هنری ناکارآمد است؛ اما اینطور نیست. پتینه یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که در بیشتر صنایع مانند چوب و ... دیده می‌شود. 

آیا پتینه قابل‌ شستشو است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم بله، به شرطی‌که پتینه با رنگ روغن بر روی دیوار اعمال شود، می‌توان آن را تمیز کرد. اما اگر پتینه با رنگ‌های پلاستیک (محلول در آب) بر روی دیوار اعمال شود، تنها می‌توان با دستمال آن را تمیز کرد.

همانطور که می‌دانید، رنگ‌های پلاستیک دیگر در دکوراسیون و طراحی داخلی منزل کاربردی ندارند و رنگ‌های نواکالر یا رنگ‌های ایتالیایی، جایگزین رنگ‌های پیشین شده‌اند. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با مهندسان شرکت فنی و مهندسی ژوپین (09155113529 و 09126664539) در ارتباط باشید. در ادامه مطلب با پیشینه پتینه، انواع پتینه، کاربرد پتینه و ... آشنا می‌شوید.

پتینه چیست؟ 

پتینه در لغت به معنای کهنگی و زنگار است؛ ولی اصطلاحی است که در رنگ‌کاری ساختمان، به عنوان سبکی از نقاشی ساختمان به کار برده می‌شود. پتینه را می‌توان یکی از تکنیک‌های نقاشی دانست؛ هنری که حالت‌های کهنگی و خوردگی را به کمک رنگ‌های متنوع و تکنیک‌های خاص بر روی اشیاء مختلف شبیه‌سازی شده، خلق می‌کند.

پتینه پیشینه‌ای قدیمی دارد که به سال‌های دور برمی‌گردد؛ اما پتینه در برخی صنایع مانند مبل‌های چوبی، اشیاء فرفورژه و ... استفاده می‌شود. اما جدیدترین کار پتینه، روی دیوار است که با هر طرح، نقش و رنگی بسته به سلیقه کارفرما قابل انجام است.

انواع پتینه را بشناسید

پتینۀ ترک و پتینۀ سفال که به منظور درست‌کردن تابلو استفاده می‌شود از جمله انواع پتینه هستند. اما به‌طورکلی می‌توان پتینه را به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی کرد:
پتینه‌های کلاسیک
مدرن
آنتیک‌کاری
پلاستر و برجسته 
کهنه‌کاری
و از نظر سطحی شامل: سفال، دیوار، فلز، چوب، مجسمه و ... می‌شود.

مقاله مرتبط : سقف کناف و رابیتس چه تفاوتی دارند؟

پتینه در چه مواردی کاربرد دارد؟

استفاده از هنر پتینه‌کاری به دلیل تنوع بسیار گسترده‌ای که دارد تقریبا در همه جا کاربرد دارد. پتینه‌کاری ساختمان، پتینه‌کاری روی دیوار، سقف، پتینه روی گچبری، پتینه روی ام دی اف،  شیشه، چوب و حتی روی مبل و ... از جمله کاربردهای گستردۀ پتینه‌کاری هستند.

دلایل استفاده از پتینه چیست؟

پتینه به جای رنگ‌های روغنی و پلاستیک ماندگاری و زیبایی بیشتری دارد، به این دلیل‌که پتینه در اکثر طرح‌های خود بافت ایجاد می‌کند و می‌توان آن را بر روی سطح دیوار ترسیم کرد. همچنین از این تکنیک فوق‌العاده زیبا می‌توان برای مرتفع نشان دادن سقف خانه استفاده کرد.

در برخی موارد از پتینه برای عتیقه نمایی سطوح و اشیاء استفاده می‌شود که حالت نوستالژیک و قدیمی به آن می‌دهد. امروزه، پتینه جایگزین مناسبی برای رنگ‌های ساختمانی است؛ چرا که به دلیل بافتی که دارد در برابر رطوبت عایق بسیار خوبی به شمار می‌رود.

پتینه‌ کاری چه مزایایی دارد؟

پتینه‌کاری به دلیل مزیت‌های فراوانی که دارد توجه بسیاری از افراد را جذب خود کرده است. پتینه نسبت به رنگ و سایر دیوارپوش‌ها هنری‌تر و دلنشین‌تر است. این هنر، به دلیل بافت‌های ریز و درشت جذابیت خاصی را به خود اختصاص داده است و به خوبی می‌تواند تَرَک‌ها و خوردگی‌های دیوار را بپوشاند. همچنین ماندگاری بالایی دارد و قابل شست و شو و ترمیم می‌باشد.

بیشتر بخوانید : کلوزت روم یا واک این کلوزت چیست؟

معایب پتینه جیست؟

با وجود ساده‌بودن اعمال آن بر روی دیوارها و سقف ممکن است در صورت کنده شدن قسمتی از آن به مرمت مجدد نیاز باشد. برخلاف رنگ‌های روغنی که بر دیوارها اعمال می‌شود، بیشتر پتینه‌ها غیر قابل شست و شو هستند و برای پاکسازی آن‌ها در صورت لک‌شدن نمی‌توان کاری کرد. پتینه به دلیل انحلال‌پذیر بودن در آب بیشتر برای فضاهای داخلی مناسب است و باید از بارندگی دور باشد.

هزینه پتینه به چه بستگی دارد؟

جالب است بدانید در بین مواردی که در نقاشی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، پتینه هزینه مناسب‌تری دارد و مقرون به صرفه‌تر است.به دلیل مقرون به صرفه‌تر بودن در بعضی موارد به جای کاغذ دیواری از پتینه استفاده می‌شود. هزینه پتینه‌کاری به موارد ذیل بستگی دارد:

1-جنس مواد اولیه
2_ متراژ فضای کار
3_ سختی اجرا  

اگر بخواهید پتینه‌کاری را با دیگر متریال‌های معمول مانندکاغذ دیواری و رنگ‌کاری مقیسه کنید، درخواهید یافت که قیمتی بسیار مناسب‌تر دارد.

خواهید پسندید : تفاوت چوب ترمووود و چوب پلاست در چیست؟

انواع مدل پتینه‌کاری

تکنیک‌های مختلف اجرای پتینه منجر به وجود انواع مدل‌های پتینه‌کاری شده است؛ مانند: پتینه طرح آجر، پتینه طرح سنگ مرمر، پتینه طرح ابر و باد؛ طرح چوب؛ طرح چرم، طرح گل، طرح فرشته و ....

پتینه برای چه کاربردهایی مناسب است؟

با وارد شدن به بسیاری از فضاها، دیوار قسمتی است که بیشتر از تمام معماری ساختمان به چشم می‌خورد. در بسیاری از اماکن دیوارهای زیبا با طراحی چشمگیر دیده‌ایم که در برخی موارد این دیوارها با پتینه پوشش خورده‌اند. پتینه، جذابیت و پوششی عالی بر روی دیوار و سقف ایجاد می‌کند.

رنگ‌های مختلف پتینه در کنار طرح‌های متنوع؛ زیبایی قابل‌توجهی را برای محیط‌های داخلی و حتی خارجی فراهم می‌آورد. علاوه براین که می‌توان بر روی دیوارها پتینه را اعمال کرد، برای زیبایی سقف نیز می‌توان از آن بهره برد. جهت طراحی داخلی و ساخت و بازسازی منازل یا محل کار، حتماً از مشاوره‌های مهندسان شرکت ژوبین بهره ببرید.

بیشتر بخوانید :
منابع :