فصل دوم قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مربوط به پروانه اشتغال به کار مهندسان و حدود صلاحیت آن‌ها است. براساس مادۀ 4 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، تمام کسانی که مدرک تحصیلی مقاطع کارشناسی و یا بالاتر هر یک از هفت رشتۀ اصلی یا رشته‌های هم‌تراز مهندسی مورد تأیید: شامل مهندسی عمران، مهندسی معماری، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی ترافیک، مهندسی شهرسازی و مهندسی نقشه‌برداری می‌توانند با توجه به مهارت‌ها وتوانایی‌های خود از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان اقدام به اخذ پروانۀ اشتغال به کار مهندسی نمایند که در ادامه شرکت فنی و مهندسی ژوپین به شرح آن می پردازد.

مقاله مرتبط : وظایف مهندس ناظر ساختمان چیست؟

موارد صدور پروانۀ اشتغال به کار مهندسی

پروانۀ اشتغال به کار مهندسی را می‌توان در زمینه‌های مختلفی از جمله طراحی، اجرا، نظارت، محاسبۀ کنترل و بازرسی، امورآزمایشگاهی، مدیریت ساخت و تولید نصب، آموزش و تحقیق درخواست کرد. برای اخذ پروانۀ اشتغال به کار مهندسی علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با آن، گواهی اشتغال به کارآموزی و همچنین گواهی قبولی در آزمون‌های مرتبط و داشتن سابقه کار حائز اهمیت است.

آیا عضویت در سازمان نظام مهندسی پس از اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی اجباری است؟

در حال حاضر عضویت در سازمان نظام مهندسی برای ثبت‌نام و شرکت در آزمون اختیاری است؛ اما پس از قبولی برای دریافت پروانه باید عضو سازمان استانی شوید که در زمان ثبت نام اعلام کردید تا بتوانید درخواست صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی داشته باشید. برای عضویت در سازمان باید حق عضویت سالانه پرداخت کنید که در صورت عدم قبولی در آزمون، پرداخت حق عضویت سالانه سودی به جز برخی اطلاع‌رسانی‌های سازمانی برای شما نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید : صفر تاصد ساخت و بازسازی

مراحل انجام عضویت اخذ پروانۀ اشتغال به کار مهندسی

اول از همه باید به سایت سازمان نظام مهندسی مراجعه کنید و در قسمت درخواست عضویت اشخاص حقیقی، مدارک مورد نیاز جهت الصاق را مطالعه کنید. سپس اطلاعات خواسته شده مانند اطلاعات شخصی، محل سکونت، اطلاعات شغلی، اطلاعات تحصیلی و... تکمیل و ثبت نمایید.

پس از بررسی و تایید مدارک ارسالی  و پرداخت حق عضویت مربوطه، یک مهلت 10 روزه به افراد متقاضی داده می‌شود تا مدارک برابر شده با اصل را به سازمان نظام مهندسی پست نمایند. در صورت صحت مدارک ارسالی نیاز به اقدام دیگر نیست. حالا وقتش است تا حدود یک ماه منتظر بمانید تا کارت عضویت به آدرس شما پست شود.

پس از اخذ پروانه اشتغال به کار نظام مهندسی چه باید بکنیم؟

1 پس از دریافت پروانه از پست بلافاصله به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی شهری مراجعه کنید و درخواست فعال‌سازی پروانه را ارائه نمایید.

2 دفتر خدمات الکترونیک شهر پس از اخذ مدارک و فرم‌های لازم، درخواست فعال‌سازی  شما را ثبت می‌کند. یک هفته الی ده روز بعد شماره امضای شما صادر می‌شود.

3. با داشتن شماره حساب بانک صادرات به بخش خدمات مهندسی سایت مراجعه کرده و در آن ثبت نام کنید (به عنوان نام کاربری برای خود رمز عبور تعیین کنید.) پس از ورود می‌توانید شماره امضا خود را دریافت کنید.

آگاه شوید : مجری ذیصلاح کیست؟

4. با در دست داشتن شماره امضا به عنوان شماره شهرسازی و شماره پروانه و شماره عضویت اقدام به ساخت مهر نمایید.

5. بعد از این که مهر خود را ساختید باید به دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه نمایید و پس از طی نمودن چند مرحله و امضاء، پروانه اشتغال به کار مهندسی شما فعال می‌گردد.

6. حال باید با شماره پروانه‌ای که به عنوان نام کاربری انتخاب کرده‌اید، مجدد وارد شوید و کلمه عبوری که برای خود تعیین کردید را در بخش خدمات مهندسی سایت وارد کرده و با تکمیل و ثبت برخی از مشخصات و اطلاعات و ... منتظر ارجاع کارت نظارت سازمان از طریق سامانه باشید.

چه ارگانی متولی صدور پروانه اشتغال به کار مهندسان است؟

وزارت راه و شهرسازی به عنوان ارگان اصلی، پس از بررسی‌های دقیق متقاضیان اشتغال به کار، پس از گذشت یک ماه پروانه اشتغال به کار مهندسی را صادر خواهد نمود؛ اما در صورت کامل نبودن مدارک وزارت راه و شهرسازی نواقص موجود را به صورت کتبی ظرف مدت 15 روز به فرد متقاضی اعلام خواهد کرد.

حتما بخوانید : 10 نکته مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی

چه مدارکی برای صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی لازم است؟

1 تکمیل کار برگ درخواست صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی 

2 ارائه گواهی سابقه کار متقاضی به استناد ماده 6 آئین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

3 دریافت فرم اعلام بدهی عضویت و پرداخت بدهی اعلام شده در باجه بانک ملی مستقر در سازمان و ارائه فیش واریزی به عنوان تسویه حساب در هنگام تحویل دادن مدارک.

4 ارائه تصویر کارنامه و شماره سریال قبولی در آزمون حرفه‌ای مهندسان 

5 تصویر یک نسخه از تمامی مدارک تحصیلی معتبر(کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) برابر با اصل که توسط مراجع قضایی مورد تایید باشد. برابر با اصل ابرازی مورد تایید نیست.

6 تصویر شناسنامه تمامی صفحات کارت ملی برابر با اصل شده به صورت ابرازی قابل قبول نیست.

7 تصویر کارت پایان‌خدمت یا معافیت دائم برای متولدین مذکور که سن آن‌ها با احتساب روز و ماه کمتر از 50 سال تمام باشد.

خواهید پسندید : ممیزی انرژی در ساختمان یعنی چه؟

8 دو قطعه عکس رنگی 4*6 جدید با زمینۀ سفید ( بدون عینک و کلاه و کروات، زیور آلات و دستمال گردن و..) برای بانوان قرص صورت مشخص همراه حجاب که از تاریخ گرفتن عکس نباید بیش از 6 ماه گذشته باشد.

9. اصل رسید بانکی واریز شده به شماره بانک ملی ایران.

10. در صورت تغییر آدرس ارائۀ اصل تصویر سند مالکیت (اخرین قبض مبایعه نامه) یا اجاره‌نامۀ رسمی آدرس جدید به نام شخص متقاضی الزامی است.

11- توجه کلیه تصاویر ذکر شده فوق الزاما می‌بایست در برگه A4 ارائه گردد.

12-برابر با اصل کردن مدارک می‌بایست توسط مراجع قضایی یا دفاتر اسناد رسمی انجام بپذیرد.

13-جهت تحویل مدارک حضور شخص الزامی است.

بیشتر بخوانید :
منابع :