پارکینگ یکی از مهم ترین دغدغه های امروزی افراد است که به دلیل بالا رفتن جمعیت و خودرو، می طلبد که برای هر نفر یک جای پارک اختصاصی در نظر گرفته شود. افزایش چشمگیر آپارتمان ها و دارا بودن حداقل یک خودرو در هرخانواده و نبود جای پارک برای پارک کردن خودروها، مشاجره هایی را بین همسایه ها و ساکنان کوچه یا خیابان به راه می اندازد. پس با این تفاسیر درخواهید یافت که تامین پارکینگ برای هر ساختمان جزئی از ملزومات ساخت و بازسازی به شمار می رود.

مقاله مرتبط : وظایف مهندس ناظر ساختمان چیست؟

تامین پارکینگ در ساختمان، جدید ترین طرح تفضیلی

بر اساس طرح جدید تفضیلی هنگامی که ساختمان یا آپارتمانی احداث می شود داشتن پارکینگ برای آن ساختمان الزامی است. همچنین هرپارکینگی قوانین و مقررات مخصوص به خودش را دارد که ساکنان آن آپارتمان باید آن ها را رعایت کنند. اصولا پارکینگ محل نگهداری خودروها است اما برخی موتور و دوچرخه خود را نیز در آن پارک می کنند. پارکینگ ها هم به صورت روباز و هم در فضای بسته برای افراد قابل دسترسی است. علاوه بر مجتمع های مسکونی و آپارتمانی  مجتمع های اداری و تجاری هم باید دارای پارکینگ باشند. 

ضوابط وقوانین پارکینگ آپارتمان ها

در بعضی از مواقع مالکان واحد های مسکونی به دلیل وسایل اضافی و نبود انباری وسایل خود را در پارکینگ قرار می دهند که این کار ممنوع و غیرقانونی است. در صورت بروز این گونه موارد سایر ساکنین می توانند به این مسئله اعتراض کنند و موضوع را پیگیری نمایند.

بیشتر بخوانید : انواع سقف ساختمانی را بشناسید

اگر پارکینگ در سند ساختمان درج نشود جزء مشاعات محسوب می شود و تمامی ساکنین می توانند از آن استفاده کنند. اما اگر در سند درج شود پارکینگ اختصاصی است، فقط صاحب آن ملک می تواند از پارکینگ استفاده کند.  اگر به هر دلیلی احداث پارکینگ مقدور نباشد با رعایت تراکم ساختمان می توان حق پارکینگ را محاسبه و به شهرداری پرداخت نمود.

ضوابط پارکینگ

1-عرض پارکینگ: در ضوابط پارکینگ ساختمان های مسکونی باید برای هر خودرو 2.5 متر عرض در نظر گرفته شود.

2-ارتفاع پارکینگ: ارتفاع مفید پارکینگ از کف ساختمان تا پایین ترین محل عناصر سازه ای یا تاسیساتی است. در این رابطه ارتفاع مفید انواع پارکینگ های عمومی و خصوصی به صورت زیر می باشد:

ارتفاع پارکینگ های کوچک حداقل 2.20 سانتی متر است.

ارتفاع مجاز پارکینگ های بزرگ و متوسط حداقل باید 2.40 باشد.

در پارکینگ های خصوصی ارتفاع مفید ورودی و خروجی 2.10 سانتی متر است.

آگاه شوید : 10 نکته مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی

ضوابط درب پارکینگ

درب پارکینگ هم دارای مقررات خاصی است که مهم ترین آن ها عبارت اند از:

در هنگام توقف خودروها نباید مزاحمتی برای باز و بسته شدن درب پارکینگ وجود داشته باشد. حداقل عرض عبور در کنار محدوده خودروها برای دسترسی به فضا های دیگر مانند راهرو، راه پله، آسانسور و ... 80 سانتی متر و برای دسترسی به انبار 50 سانتی متر باید باشد. همچنین عرض مفید در ورودی درب پارکینگ های بزرگ 6 متر و در پارکینگ های کوچک حداقل 3 متر است.

پارکینگ مورد نیاز ساختمان ها را نیز پیلوت می نامند که به صورت سرپوشیده هستند و تنها استفاده به عنوان پارک خودرو در قسمت پیلوت مجاز است. فضای مورد نیاز جهت پارک هر واحد پارکینگ بر مازاد فضای باز به شرط مانور اتومبیل 15متر مربع باید در نظرگرفته شود.

درمواقعی که پارکینگ در طبقه های زیر زمین و پیلوت قرار داشته باشد سطح این تراکم ها محاسبه نخواهد شد.

خواهید پسندید : پل حرارتی چیست؟

از هر خیابان تنها یک درب خروجی باید تعبیه شود، مگر درصورتی که طول ملک بیش تر از 20 متر باشد که در این صورت می توان از دو درب خروجی و ورودی استفاده کرد.

در مواقعی که در محاسبات تعداد پارکینگ عدد به دست آمده اعشاری باشد برای تامین پارکینگ، عدد کامل بعدی ملاک قرار می گیرد و چنانچه عوارض اخذ شود همان عدد اعشاری ملاک محاسبه قرار خواهد گرفت.

زیرزمین پارکینگ ها باید به طبقات دیگر دسترسی داشته باشد از طریق پله یا آسانسور.

حداکثر باید شیب (رمپ) 15% باشد.

اگر در فضای ساختمان جای پارک برای واحد مسکونی کم است می توانید درخواست جاپارک اضافی کنید.

اگر در محله ای زندگی می کنید که فضای مناسب برای پارک کردن وجود ندارد می توان با دریافت مجوز برای ساختمان خود جای پارک احداث کرد.

بیشتر بخوانید : ممیزی انرژی در ساختمان چه کاربردی دارد؟

علاوه بر ساخت جای پارک برای ساختمان خود می توانید برای مناطق فرسوده از شهرداری مجوز دریافت کنید. البته در فضا های فرسوده گرفتن مجوز آسان است و دردسری در پی نخواهد داشت. اما توصیه شرکت فنی و مهندسی ژوپین به شما این است که حتما برای مشاوره بیشتر با کارشناسان شرکت در ارتباط باشید.

بیشتر بخوانید :
منابع :